De Lijn (=OV in Vlaanderen) beschikbaar op Google Maps

Door D!zzy op vrijdag 13 april 2012 17:25 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 10.173

Omdat mijn 'nieuwstip' aan de redactie van Tweakers.net momenteel nog niets heeft opgeleverd, neem ik maar even wat tijd om wat Vlaams nieuws naar Tweakers te krijgen. Dit valt volgens mij perfect in het doel van Tweakers om ons, 'De Belgen', wat meer aan te spreken. (edit:) Persoonlijk vind ik dat deze lancering ook te weinig aan bod komt in de (Belgische/Vlaamse) media. De Vlaamse Overheid wil toch zoveel mogelijk mensen aansporen om het openbaar vervoer te nemen? Anderzijds wel begrijpelijk dat de treurige gebeurtenis (doodslag op een controleur) dat zich afspeelde in Brussel momenteel dit nieuws overstemt. Ziehier:

De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij (voor bussen) De Lijn is sinds gisteren eindelijk toegankelijk via Google Maps.

In de media zijn er de voorbije maanden al een aantal berichten verschenen in verband met de integratie van de dienstregeling in Google Maps. Het is zover! Normaal zou deze dienst in al in 2011 gelanceerd moeten zijn; maar liever laat dan nooit.
Mechelen, 12 april 2012 - Reizigers van De Lijn kunnen hun rit voortaan ook plannen met Google Maps. Met de nieuwe gratis toepassing wil de vervoermaatschappij het makkelijker maken om de bus of tram te nemen en ook nieuwe reizigers aantrekken. Google Maps is raadpleegbaar op zowel computers als smartphones.
Bron: De Lijn

Volgens mij een perfect initiatief om het openbaar vervoer meer toegankelijker te maken voor iedereen. Sinds eind vorige maand heeft De Lijn ook een Android App.

Echter merk ik, door wat te testen, dat de Google Maps integratie nog niet 100% vlekkeloos verloopt. Uit ervaring weet ik dat er een bus rechtstreeks van Leuven Station naar de Sint-michielskerk gaat (lijn 1 en 2); terwijl ik volgens de routeplanner best aan de Markt kan afstappen en te voet verder kan gaan. Een bewijs dat verbetering mogelijk is.

Een tweede vraag die ik me stel: Kosten? Als Google Maps de laatste tijd in het nieuws kwam, was dit meestal omdat grote organisaties zoals Wikimedia, Apple, Foursquare, ... weglopen van Google Maps omdat het te duur wordt. Wat met Google Transit? Zeker in tijden van crisis waarbij De Lijn zelf zo'n 60 miljoen euro moet besparen... Volgens het officiŽle persbericht zouden ook later de omleidingen worden geÔntegreerd, die de nodige update-kosten met zich meebrengen.

Al bij al een super-initiatief, al is er dus nog mogelijkheid tot verbetering en heb ik vragen in verband met de kosten. De verdere ontwikkeling en het effect op het gebruik van het openbaar vervoer zullen we moeten afwachten.

Link: http://maps.google.be
Mobiel: m.google.nl/maps


Edit: Naar aanleiding van de reactie van Veldmuis heb ik een aanvraag ingediend bij De Lijn om inzage te krijgen in de kosten.

Ziehier mijn aanvraag:
Geachte heer ********** :9

De Lijn bedankt u voor uw vraag.

U bezorgde ons volgende informatie:

Provincie : Algemeen
Omschrijving : Beste,

Ik ben op zoek naar de kostenraming, werkelijke kosten en onderhoudskosten voor de integratie van de dienstregeling in Google Maps. Volgens de wet dat zegt dat ik als burger documenten mag opvragen die vallen onder 'Openbaarheid van Bestuur', heb ik contact opgenomen met de Vlaamse Infolijn 1700. Zij hebben mij doorgestuurd naar De Lijn zelf. Vandaar deze aanvraag via het online-formulier. Ik zou graag inzage krijgen in de kosten die deze integratie met zich mee brengen, en hoeveel er naar Google stroomt voor deze dienst.

Bedankt voor uw spoedig antwoord,
********** :9

De Lijn zal uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wanneer u snel reisinfo wenst, kunt u gebruik maken van ÔŅ½ÔŅ½n van onze reisinfo-applicaties of kunt u contact opnemen met De Lijninfo op het nummer 070 220 200 (0,30 EUR/min), tussen 7 en 19 uur in de week en tussen 10 en 18 uur in het weekend en op feestdagen.

De door u verstrekte gegevens zullen enkel en alleen gebruikt worden voor de behandeling van uw reactie en dus niet voor andere (commerciŽle) doeleinden.

Klantendienst De Lijn

Volgende: Vervolg: De Lijn (=OV in Vlaanderen) beschikbaar op Google Maps 04-'12 Vervolg: De Lijn (=OV in Vlaanderen) beschikbaar op Google Maps

Reacties


Door Tweakers user veldmuis, vrijdag 13 april 2012 17:46

Een tweede vraag die ik me stel: Kosten?
De Lijn is toch van de overheid? En ook in BelgiŽ kun je WOBben voor zover ik weet. Dus als je het echt wilt weten.. :)

Door Tweakers user D!zzy, vrijdag 13 april 2012 17:59

veldmuis schreef op vrijdag 13 april 2012 @ 17:46:
[...]

De Lijn is toch van de overheid? En ook in BelgiŽ kun je WOBben voor zover ik weet. Dus als je het echt wilt weten.. :)
Naar aanleiding van je bericht heb ik contact opgenomen met de Vlaamse Infolijn '1700'. Ze stuurde mij door naar De Lijn zelf. Ik zal vanavond eens een aanvraag versturen en/of morgen eens bellen. Bedankt om mij aan 'Openbaarheid van Bestuur' te herinneren :). Eventuele update volgt dus nog.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 13 april 2012 18:07]Door Tweakers user i-chat, vrijdag 13 april 2012 19:01

+1 van blogs moet je het (nieuws) maar hebben tegenwordig.
ontopic : dit hat erg handig geweest toen ik kort geleden in antwerpen was, ik heb me daar kapot gezocht naar bus nummers, overstap info en dergelijken, ze zeggen dat belgen dom zijn? - wil je uit die info iets nuttigs extraheren moet je toch behoorlijk pienter zijn ... wat een drama.

Door Tweakers user D!zzy, vrijdag 13 april 2012 19:05

Inderdaad. Ik ben zelf ook geen fan van de routeplanner op delijn.be. Zeker niet als het gaat over de omleidingen: gewoon in tekst welke haltes niet meer bediend worden, en welke haltes al vervanghaltes dienen. Als je zelf in de buurt woont is dat allemaal geen probleem. Maar voor iemand zonder stadskennis een ramp. Het voordeel is nu ook dat je met Google Street View letterlijk kan kijken waar je moet afstappen :). Enkel nu nog wachten totdat de omleidingen geÔntegreerd worden.

Door Tweakers user Damic, vrijdag 13 april 2012 19:09

De route planner van de lijn heeft zolang als ik de bus zelf nam nooit deftig gewerkt (+-14jaar geleden).

Heb meermaals de route planner gebruikt en meermaals gewoon zelf de uren opgezocht van de bus die ik echt nodig had.

Simpel voorbeeld: ouderlijk huis schiplaken naar mechelen station (285), komt die planner eraan met de belbus die ik eerst moest bellen (een uur op voorrand) daar moest op wachten, die zette me af op de steenweg en daar moest ik dan de 285 nemen. Totale reistijd tot aan het station > +2u normale reis tijd als je te voet naar de steenweg ging > +-1u.

En nu werkt ie zelfs niet :/

Door Tweakers user D!zzy, vrijdag 13 april 2012 19:15

@Damic: Volgens de routeplanner van Google Maps zou je bus 681 kunnen nemen :). Ik merk ook dat de Google Maps-dienstregeling minder moeite heeft met 'wandelen'. Als ik van mijn thuisadres een bus zou moeten nemen die geen halte heeft in een straal van +/- 500m tot 1km; stelt hij al voor om een bus vlak voor mijn deur te nemen naar die halte... Met andere woorden: een bus nemen om naar de juiste bus te kunnen geraken. 30 minuten reistijd extra, terwijl het maar een 10 ŗ 15 minuutjes stappen is.

Door Tweakers user Damic, vrijdag 13 april 2012 20:15

Haja juist die rijd door schiplaken, ik zal wel te voet gaan naar de leuvensesteenweg ben ik 10 minuten minder lang onderweg en 1minuut per halte dat is een goede :/ ze rekenen echt het verkeer er niet bij :p

Maar google maps is wel goed uit gewerkt, beter dan hun eigen lijn info.

Door Tweakers user philosophian, vrijdag 13 april 2012 20:27

Ik vind alle bussen van de lijn echt waaardeloos.. Mischien zouden ze daar wat beter in kunnen investeren :P.

Door Tweakers user ElektroNeko, vrijdag 13 april 2012 22:17

philosophian schreef op vrijdag 13 april 2012 @ 20:27:
Ik vind alle bussen van de lijn echt waaardeloos.. Mischien zouden ze daar wat beter in kunnen investeren :P.
Ik zou serieus willen horen hoe erg het is daar eigenlijk :P

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 13 april 2012 23:03

ElektroNeko schreef op vrijdag 13 april 2012 @ 22:17:
[...]


Ik zou serieus willen horen hoe erg het is daar eigenlijk :P
wel als je aan een buschaufeur in antwerpen vraagt naar een x halte in wijk y, met een klein kaartje welke staten erbij in de buurt liggen, en welke buslijnen er stoppen ... zelfs dan weten ze je nog richting de verkeerde bushalte (opstap) te verweizen. volgende keer neem ik een taxi)

Door Tweakers user D!zzy, zaterdag 14 april 2012 00:14

i-chat schreef op vrijdag 13 april 2012 @ 23:03:
[...]


wel als je aan een buschaufeur in antwerpen vraagt naar een x halte in wijk y, met een klein kaartje welke staten erbij in de buurt liggen, en welke buslijnen er stoppen ... zelfs dan weten ze je nog richting de verkeerde bushalte (opstap) te verweizen. volgende keer neem ik een taxi)
:p dat is niet zo'n goede ervaring (ook inwoner provincie Antwerpen). Ik wil het nu niet rooskleuriger maken dan het is, maar ik heb een paar weken geleden nog een buschauffeur gehad de halte stopte waar een mevrouw achter vroeg; en omdat hij die dame niet zag zitten of zag afstappen, ging hij zelfs uit zijn cabine om die mevrouw persoonlijk te komen zeggen dat ze daar moest afstappen. (en zo mooi was die dame niet :) dus daar kan het niet direct aan liggen 8)7 ). Maar toegegeven, er zijn nonchalante(re) buschauffeurs en verkeershelden. Het verschil met Antwerpen en Vlaams-Brabant is groot. Bij Antwerpen kan je zo instappen zonder vervoersbewijs te kopen/af te rekenen of te laten zien. Bij Vlaams-Brabant kom je de bus niet op als je niets kan laten zijn, en wordt je berispt als je nog geen sms-ticket op voorhand hebt gekocht.
Mijn ervaring is gelukkig positief, en hopelijk blijft dat zo :).

[Reactie gewijzigd op zaterdag 14 april 2012 00:15]


Door Tweakers user IStealYourGun, zaterdag 14 april 2012 10:51

D!zzy schreef op zaterdag 14 april 2012 @ 00:14:
Bij Antwerpen kan je zo instappen zonder vervoersbewijs te kopen/af te rekenen of te laten zien. Bij Vlaams-Brabant kom je de bus niet op als je niets kan laten zijn, en wordt je berispt als je nog geen sms-ticket op voorhand hebt gekocht.
Mijn ervaring is gelukkig positief, en hopelijk blijft dat zo :).
Neut, Neut
Je bent verplicht vooraan in te stappen en je vervoersbewijs te tonen. En je SMS-ticket moet je ook op voorhand kopen. Wees blij dat je dan enkel berispt wordt want ze mogen je ook een boete geven. :p

Ach, ik kan De Lijn wel appreciŽren, ondanks dat de kwaliteit door de jaren heen gedaald is en ze nu weer zal dalen met de besparingen. De werkdruk is gestegen, klanten klagen meer, zeggen met moeite goeiedag en soms word er iemand van het OV de kop ingeslagen, dus als er dan eens een norse buschauffeur tussenzit moet je maar aanvaarden.

Door Tweakers user Borromini, zaterdag 14 april 2012 16:03

i-chat schreef op vrijdag 13 april 2012 @ 23:03:
[...]


wel als je aan een buschaufeur in antwerpen vraagt naar een x halte in wijk y, met een klein kaartje welke staten erbij in de buurt liggen, en welke buslijnen er stoppen ... zelfs dan weten ze je nog richting de verkeerde bushalte (opstap) te verweizen. volgende keer neem ik een taxi)
Tot nader order krijgt de tram nog altijd de voorkeur, zeker in het stadscentrum :P.

Die bussen, dat is altijd geknoei. Zelfs voor ons Belgen.

Tramhaltes staan trouwens al een hele tijd op Google Maps, best handig.

Reageren is niet meer mogelijk