Vervolg: De Lijn (=OV in Vlaanderen) beschikbaar op Google Maps

Door D!zzy op vrijdag 27 april 2012 16:34 - Reacties (3)
Categorie: -, Views: 7.738

Op vrijdag 13 april blogde ik over het nieuws dat de dienstregeling van De Lijn (Vlaamse openbare vervoersmaatschappij bussen en trams) geïntegreerd is met Google Maps. Tevens rezen vragen over de kostprijs naar Google toe, zeker omdat De Lijn drastisch moet besparen.

Diezelfde vrijdag had ik nog contact opgenomen met de Vlaamse infolijn '1700', die mij doorstuurde naar De Lijn zelf.

Vandaag netjes een mailtje teruggekregen:
Geachte heer **********


We hebben uw reactie van 13 april 2012, in verband met de kosten voor de integratie van de dienstregelingen in Google Maps, goed ontvangen.

We kunnen u melden dat De Lijn haar reisinfodata gratis, aan iedereen die dit wenst, ter beschikking stelt na de ondertekening van een licentieovereenkomst. Dit kadert in het ter beschikking stellen van overheidsdata aan derden. Ook de integratie van onze data in Google Maps kadert hierin. De Lijn betaalt niets aan Google om haar data in Google Maps te tonen.

We hopen u met deze informatie van dienst te zijn geweest.

Met vriendelijke groeten


Filip B*****

Afdelingshoofd Klant en Verkoop
Conclusie: buiten onderhoudskosten zijn er geen kosten naar Google toe. Buiten de onderhoudskosten lijkt het mij dus enkel een win-win situatie.

What's next? Een OpenStreetMap-variant :+

De Lijn (=OV in Vlaanderen) beschikbaar op Google Maps

Door D!zzy op vrijdag 13 april 2012 17:25 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 10.226

Omdat mijn 'nieuwstip' aan de redactie van Tweakers.net momenteel nog niets heeft opgeleverd, neem ik maar even wat tijd om wat Vlaams nieuws naar Tweakers te krijgen. Dit valt volgens mij perfect in het doel van Tweakers om ons, 'De Belgen', wat meer aan te spreken. (edit:) Persoonlijk vind ik dat deze lancering ook te weinig aan bod komt in de (Belgische/Vlaamse) media. De Vlaamse Overheid wil toch zoveel mogelijk mensen aansporen om het openbaar vervoer te nemen? Anderzijds wel begrijpelijk dat de treurige gebeurtenis (doodslag op een controleur) dat zich afspeelde in Brussel momenteel dit nieuws overstemt. Ziehier:

De Vlaamse openbare vervoersmaatschappij (voor bussen) De Lijn is sinds gisteren eindelijk toegankelijk via Google Maps.

In de media zijn er de voorbije maanden al een aantal berichten verschenen in verband met de integratie van de dienstregeling in Google Maps. Het is zover! Normaal zou deze dienst in al in 2011 gelanceerd moeten zijn; maar liever laat dan nooit.
Mechelen, 12 april 2012 - Reizigers van De Lijn kunnen hun rit voortaan ook plannen met Google Maps. Met de nieuwe gratis toepassing wil de vervoermaatschappij het makkelijker maken om de bus of tram te nemen en ook nieuwe reizigers aantrekken. Google Maps is raadpleegbaar op zowel computers als smartphones.
Bron: De Lijn

Volgens mij een perfect initiatief om het openbaar vervoer meer toegankelijker te maken voor iedereen. Sinds eind vorige maand heeft De Lijn ook een Android App.

Echter merk ik, door wat te testen, dat de Google Maps integratie nog niet 100% vlekkeloos verloopt. Uit ervaring weet ik dat er een bus rechtstreeks van Leuven Station naar de Sint-michielskerk gaat (lijn 1 en 2); terwijl ik volgens de routeplanner best aan de Markt kan afstappen en te voet verder kan gaan. Een bewijs dat verbetering mogelijk is.

Een tweede vraag die ik me stel: Kosten? Als Google Maps de laatste tijd in het nieuws kwam, was dit meestal omdat grote organisaties zoals Wikimedia, Apple, Foursquare, ... weglopen van Google Maps omdat het te duur wordt. Wat met Google Transit? Zeker in tijden van crisis waarbij De Lijn zelf zo'n 60 miljoen euro moet besparen... Volgens het officiële persbericht zouden ook later de omleidingen worden geïntegreerd, die de nodige update-kosten met zich meebrengen.

Al bij al een super-initiatief, al is er dus nog mogelijkheid tot verbetering en heb ik vragen in verband met de kosten. De verdere ontwikkeling en het effect op het gebruik van het openbaar vervoer zullen we moeten afwachten.

Link: http://maps.google.be
Mobiel: m.google.nl/maps


Edit: Naar aanleiding van de reactie van Veldmuis heb ik een aanvraag ingediend bij De Lijn om inzage te krijgen in de kosten.

Ziehier mijn aanvraag:
Geachte heer ********** :9

De Lijn bedankt u voor uw vraag.

U bezorgde ons volgende informatie:

Provincie : Algemeen
Omschrijving : Beste,

Ik ben op zoek naar de kostenraming, werkelijke kosten en onderhoudskosten voor de integratie van de dienstregeling in Google Maps. Volgens de wet dat zegt dat ik als burger documenten mag opvragen die vallen onder 'Openbaarheid van Bestuur', heb ik contact opgenomen met de Vlaamse Infolijn 1700. Zij hebben mij doorgestuurd naar De Lijn zelf. Vandaar deze aanvraag via het online-formulier. Ik zou graag inzage krijgen in de kosten die deze integratie met zich mee brengen, en hoeveel er naar Google stroomt voor deze dienst.

Bedankt voor uw spoedig antwoord,
********** :9

De Lijn zal uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wanneer u snel reisinfo wenst, kunt u gebruik maken van ��n van onze reisinfo-applicaties of kunt u contact opnemen met De Lijninfo op het nummer 070 220 200 (0,30 EUR/min), tussen 7 en 19 uur in de week en tussen 10 en 18 uur in het weekend en op feestdagen.

De door u verstrekte gegevens zullen enkel en alleen gebruikt worden voor de behandeling van uw reactie en dus niet voor andere (commerciële) doeleinden.

Klantendienst De Lijn